Knihy-ke-stažení-zdarma.com

Institucionální podmínky sociální integrace cizinců v ČR II.

0
(0)

Sociální integrace přistěhovalců je oboustranným procesem, jehož průběh a úspěšnost bezesporu výrazně ovlivňují podmínky vytvářené hostitelskou společností. Autoři publikace se proto zaměřují na různé aspekty působení institucí, které v integračním procesu v České republice sehrávají významnou roli. Jedná se o trh práce obecně a úřady práce, nestátní neziskové organizace poskytující služby cizincům a cizineckou policii.
Knihu tvoří čtyři dílčí studie, které jsou z velké míry založeny na analýze primárních, dosud jinde neprezentovaných, kvalitativních dat – rozhovorů s pracovníky zkoumaných institucí. Vliv charakteru začlenění na pracovním trhu na sociální integraci v širším smyslu pak autoři rozkrývají na základě výpovědí samotných cizinců dlouhodobě pobývajících v ČR. Jednotlivé kapitoly identifikují řadu vnitřních mechanismů, které formují přístup uvedených institucí k přistěhovalcům, a v souhrnu pak dávají vyniknout selháním systémového charakteru.
Jednotlivé kapitoly zpracovali výzkumní pracovníci dlouhodobě se zabývající otázkami integrace cizinců v ČR, a to v rámci řešení výzkumného projektu "Migrující osoby v ČR – postavení na trhu práce a sociální integrace"
Miroslava Rákoczyová absolvovala doktorské studium sociální politiky a sociální práce na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně a od roku 2001 působí jako výzkumná pracovnice Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí, v.v.i.. Pro knihu zpracovala kapitolu zabývající se souvislostmi mezi začleněním cizinců na trhu práce a sociální integrací.
Robert Trbola absolvoval inženýrské studium na Ekonomicko-správní fakultě MU v Brně v oboru veřejná ekonomie a od roku 2002 působí jako výzkumný pracovník Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí, v.v.i. Do publikace přispěl analýzou role nestátních neziskových organizací v oblasti sociální integrace cizinců.
Hana Pořízková je absolventkou magisterského studia sociální politiky a sociální práce na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně, kde v současné době dokončuje doktorské studium v témže oboru. Na publikaci se podílela zpracováním studie o výkonu regulační a integrační funkce úřadů práce v oblasti přístupu zahraničních pracovníků na český trh práce.

Mirka Nečasová absolvovala doktorské studium sociální politiky a sociální práce na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně, kde řadu let působí jako odborná asistentka na Katedře sociální politiky. Pro publikaci zpracovala originální případovou studii vybraného inspektorátu cizinecké policie.

Cena v obchodě: 232

Jak užitečná byla tato kniha?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tuto knihu.

Exit mobile version