Knihy-ke-stažení-zdarma.com

Syndróm E

0
(0)

Horúce leto, dovolenková sezóna práve začala, ale dvom francúzskym policajtom však behá mráz po chrbte. A rozhodne nie je žiadnym príjemným osviežením. Lucie Henebellovej, poručíčke z Lille, uprostred noci zavolá jeden z jej priateľov. Prosí ju o pomoc, pretože oslepol potom, čo si pozrel anonymný krátky film z päťdesiatych rokov, na ktorý náhodne natra&l v pozostalosti fanatického zberateľa filmov.
Komisár Franck Sharko z Nanterre sa postaví od svojho stola, za ktorým vytvára psychologické profily vrahov, aby šiel na sever Francúzska preskúmať päť zmrzačených tiel, ktoré našli bagre stavebnej spoločnosti. Mŕtvoly nemožno identifikovať, nielenže nemajú ruky, sadistický vrah im vylúpol oči a ukradol mozgy.
Vyšetrovanie Lucie Hebellovej a komisára Sharka spojí záhadný „syndróm E“. Pri pátraní po jeho pôvode, prejavoch a následkoch sa francúzski policajti
dostanú do výskumného laboratória neuromarketingu v Belgicku, stretnú sa zoči voči s káhirskou chudobou a túžbou žiť čo najdôstojnejšie, ako aj s temnou minulosťou kanadského sociálneho systému.
Franck Thilliez vo svojom deviatom románe konečne dovolil, aby sa hrdinovia jeho predchádzajúcich kníh poručíčka Lucie a komisár Sharko stretli a spoločne sa pustili do vyšetrovania nesmierne komplikovaného prípadu. Na Syndróm E nadväzuje román Gataca a voľným pokračovaním je román Atomka.
„Syndróm E presahuje hranice klasického kriminálneho románu a prináša desivé psychologické mystérium so skutočne šokujúcim rozuzlením.“ (Post Gazette)
„Bravúrny príbeh, ktorý väčšina čitateľov zhltne na posedenie.“ (Publishers Weekly)
Franck Thilliez
Absolvent informatiky Franck Thilliez (1973) začal písať detektívne romány a trilery v roku 2003. Najväčší úspech mu priniesol román Izba mŕtvych (Chambre des Morts), ktorý v roku 2007 do filmovej podoby úspešne adaptoval Alfred Lot. Lucie Henebellovej v ňom tvár prepožičala Mélanie Laurentová známa ako Shosanna z Nehanebných bastardov Quentina Tarantina.
Svetovú popularitu mu však priniesol až román Syndróm E – prvý diel diptychu venovanému násiliu. Spoločne s románom Gataca sú Thilliezovými osobnými Dejinami násilia.
V románoch Francka Thillieza sa spája to najlepšie z tradície frankofónneho detektívneho žánru. Dve výnimočné postavy vyšetrovateľov – komplikovaná Lucie Henebellová a schizofrenik Franck Sharko sú stvorení na pátranie po psychopatických vrahoch a odhaľovanie tých najzvrátenejších motívov. Thilliez zároveň nezostáva ľahostajný k francúzskym dejinám a chybám, ktoré táto európska veľmoc napáchala vo svojich kolóniách.

Najnovšie títo dvaja vyšetrovatelia počas vianočných sviatkov pátrajú po vrahovi mladého novinára v románe s názvom Atomka, ktorý vo Francúzsku vyšiel na jeseň 2012.

Cena v obchodě: 179

Jak užitečná byla tato kniha?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tuto knihu.

Exit mobile version