Rytíř David Tamfeld z Hranic

0
(0)

V druhém pokračování historického románu z prvních let třicetileté války, opět ožívají historické události a postavy Stavovského povstání i obyčejní hrdinové doby. Román zachycuje nejen osudy hlavních účastníků dobového dění, ale na pozadí historických událostí vykresluje postavy obyčejných lidí s jejími všedními starostmi a radostmi. Politické události se dotkly každého z nich a ovlivnily jejich osudy.
V této nelehké době pokračuje příběh Rytíře Davida Tamfelda, kterého jsme zastihli hluboko v horách. Zde potká tajemnou Kateřinu, která vyléčí jeho válečná zranění i bolavou duši. Dřív než ho dostihnou válečné události, sladké nevědomí Davidovi umožní ji poznat, a na chvíli se vrátit k podstatě lidského bytí na tomto světě.
Další příběhy se odvíjí na pozadí dramatických událostí. Vpád Lisovčíků z Polska na Moravu ochromil nepřipravenou zemi a vůdcové povstání zoufale hledají viníka násilností páchaných na obyvatelstvu. Najdou ho v osobě kněze Sarkandera a krutě se mu pomstí. Stavovské povstání směřuje k hořkému procitnutí po prohrané bitvě na Bílé hoře.
Do země opakovaně vstupují cizí armády, podporované moravskou šlechtou v exilu a na Moravě se rozhoří nové vojenské operace. Hrůzy třicetileté války přijdou až k domovům lidí žijících v Hranicích, Lipníku, Přerově a okolí.
Adam, Lukáš a Jakub již dávno nejsou bezstarostní chlapci, čelí víru událostí, jak nejlépe dovedou. Jejich charaktery se tříbí pod vlivem hrůzných událostí, bojují na život a na smrt s krutým nepřítelem. Neuniknou ale osudu, který jim připraví zájmy mocných.
Hraničtí měšťané, rozčarovaní z příchodu císařských a panského úředníka Tobiáše Dukáta, dvakrát povstanou pod vedením rytíře Alexandra Holuba z Nadějova proti násilí, páchaném na jejich víře i majetcích. Brzy poznají, že tentokrát půjde o jejich životy. Kardinál Ditrichštejn, se krutě pomstí odbojným měšťanům, svému trestu neujde ani pan Václav Bítovský z Bítova, jeden z vůdců povstání.
Nechme se vtáhnout do druhého pokračování historického románu Rytíře Tamfelda, popisující pobělohorské období plné neočekávaných zvratů a napětí, až do dobových událostí na Moravě v roce 1626.

  • Nakladatel:
    Opus Bohemiae
  • ISBN:
    978-80-902918-6-7, EAN:
    9788090291867
  • Popis: 1× kniha, brožovaná, 305 stran, 13 × 19,8 cm, česky
  • Rozměry: 13 × 19,8 cm
  • Rok vydání:
    2016 (1. vydání)

Cena v obchodě: 99

Jak užitečná byla tato kniha?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tuto knihu.