Paměť a dějiny č. 4/2014

0
(0)

Čtvrté číslo osmého ročníku revue Paměť a dějiny přináší opět různorodou směs pohledů na naši nedávnou historii. 25 let od pádu komunistického režimu v Československu reflektují studie Poslední dny generálního tajemníka ÚV KSČ o neslavném konci tehdejšího stranického vůdce Miloše Jakeše a text o Federálním ministerstvu vnitra ve zlomovém roce 1989.
Stať Davida Svobody Loučení bez dojetí popisuje situaci na Podkarpatské Rusi na sklonku roku 1938 a v prvním čtvrtletí roku 1939, která vyústila v konec česko-ukrajinského soužití. Článek První transporty evropských Židů v dějinách holocaustu pak připomíná 75. výročí odjezdu více než pěti tisíc Židů z Ostravy, Vídně a Katovic do koncentračního tábora v Nisku nad Sanem na východě Generálního gouvernementu.
Blok „válečných“ textů pokračuje životopisnou črtou Mýtus Koslowski o jednom z nejschopnějších příslušníků brněnské řídící úřadovny Gestapa, příspěvkem Rudolf a Humprecht Czerninové z Chudenic o represích české šlechty za nacistické okupace a uzavírají ho dokumenty Z (ne)známé korespondence ukazující proměny vztahu zpravodajského důstojníka plukovníka Františka Moravce a prezidenta Edvarda Beneše v letech 1939 až 1945.
Poválečného období se pak týkají texty o sledování bývalého ministra národní obrany Františka Machníka a jeho přátel agenty OBZ a o činnosti Mezinárodní federace svobodných novinářů v exilu během studené války. Opět nechybí zprávy (např. o aktivitách Ústavu k výročí 17. listopadu), informace o zajímavých konferencích, výstavách, recenze knih a také anketa o připravovaném památníku Jana Palacha.

  • Nakladatel:
    Ústav pro studium totalitních
  • Popis: 1× kniha, brožovaná, 140 stran, 20,2 × 27 cm, česky
  • Rozměry: 20,2 × 27 cm
  • Rok vydání:
    2015 (1. vydání)

Cena v obchodě: 68

Jak užitečná byla tato kniha?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tuto knihu.