Před očima západu

0
(0)

Když se petrohradský student Razumov vrátí ze školy domů, najde tu spolužáka, který spáchal atentát na nenáviděného ministra vnitra a teď prosí o pomoc. Svět, jak ho mladík znal, tím bere zasvé. V ovzduší carského Ruska počátku 20. století budou už Razumova všude pronásledovat nepovolané oči jiných kariéristů, obavy o budoucnost, vlastní občanské postoje i výčitky svědomí. Poté, co se rozhodne kolegu zradit, dostihnou ho i v komunitě ruských uprchlíků v Ženevě, kam dorazil se zvláštním posláním…

Dramatický popis Razumovova zločinu a trestu je považován za Conradův nejpůsobivější román mimo jiné proto, že se v něm anglický klasik polského původu trefuje do britské blahosklonnosti. "Ruský příběh určený západním uším" přináší i rozpravu o podivných formách tamního revolucionářství počínaje Dostojevským či Bakuninem a konče Černyševským a sortou "profesionálních socialistů", k nimž se svého času v Ženevě přidružil bolševický vůdce Uljanov-Lenin. Výsledkem je neobyčejně důkladný ponor do psychologie země, kterou mladý Conrad poznal na Sibiři, kde ve vyhnanství zemřeli oba jeho rodiče, a která dodnes děsí Západ.

Z tragikomického vylíčení udavačovy bezvýchodnosti ve světě, jenž buď jedince neslýchaně týrá, anebo není s to posoudit míru jeho viny, vyplývá, jak krutě se postoje obou Evrop míjejí. Liberálně soucitný Západ Rusku nerozumí – a Rusko ani nechce, aby mu někdo rozuměl. Pro tuto nevyzpytatelnou velmoc je dodnes typická "četnost mimořádného" i lavírování mezi čirým hulvátstvím a odevzdaným mysticismem. Conradovo mistrovské dílo tak stále promlouvá svou prorockou naléhavostí.

  • Nakladatel:
    Leda
  • ISBN:
    978-80-7335-257-8, EAN:
    9788073352578
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 408 stran, 14 × 20,5 cm, česky
  • Rozměry: 14 × 20,5 cm
  • Rok vydání:
    2011 (1. vydání)

Cena v obchodě: 167

Jak užitečná byla tato kniha?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tuto knihu.