S orlem ve znaku

0
(0)

Na jaře 1941 stála Velká Británie proti Hitlerově Německu sama. Spojené Státy Americké byly stále ještě neutrální. Britské RAF se tou dobou vzpamatovávalo z krvavé lázně bitvy o Británii a pomalu začalo přecházet do ofenzívy. V květnu se za Kanál poprvé vypravila squadrona Hurricanů, jejichž přídě zdobila kresba boxujícího amerického orla. Řídící páky stíhaček svírali letci, kteří do Evropy připluli ze Spojených Států a dobrovolně vstoupili do RAF. Byla z nich vytvořena 71. squadrona a právě o osudech této jednotky vypráví tato kniha.
71. squadrona RAF se na podzim 1942 stala součástí americké 8. Air Force a byla přeznačena na 334. Fighter Squadron. Postupně se zapojila do začínající bombardovací ofenzívy proti fašistickému Německu. Účastnila se bojů proti Luftwaffe při doprovodech těžkých bombardérů, dosáhla skvělých výsledků a v jejích řadách létalo mnoho slavných stíhacích es. Jednotka bojovala do samého konce Druhé světové války a k jejímu vítěznému konci přispěla více než dvěma sty sestřely.
Konec této nejstrašnější války v lidských dějinách, neznamenal pro jednotku konec nasazení. Brzy po začátku studené války byla znovuaktivována a když se na Korejském poloostrově rozhořel další konflikt, byla opět u toho. Její letci se zapojili do soubojů nad slavnou Alejí MiGů. Budeme sledovat osudy příslušníků jednotky až do uzavření příměří v červenci 1953. I Sabry 334. FIS nesly slavný znak jednotky – boxujícího orla. Kniha vypráví o 71.squadroně RAF, která byla vytvořena z letců, kteří do Evropy připluli ze Spojených Států a dobrovolně vstoupili do RAF.

  • Nakladatel:
    Svět křídel
  • ISBN:
    978-80-87567-97-5, EAN:
    9788087567975
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 192 stran, 17,2 × 24 cm, česky
  • Rozměry: 17,2 × 24 cm
  • Rok vydání:
    2016 (1. vydání)

Cena v obchodě: 225

Jak užitečná byla tato kniha?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tuto knihu.