Bitva u Arnhemu a válka v západní Evropě

0
(0)

17. září 1944 brzy ráno duněla nad průlivem La Mance největší letecká a výsadková flotila v dosavadních dějinách lidstva. Směřovala k Arnhemu. Nebe se zatmělo mračnem složeným z více než 2000 letadel s 20 000 muži na palubě. O něco později tato neuvěřitelná masa začala přistávat na místě určení. Kolem těžkých dopravních letounů se vyrojily padáky, na nichž se tisíce výsadkářů pomalu snášely k zemi. Kluzáky obratně dosedaly na pole a louky a z jejich útrob spěchali ven další vojáci a také vozidla a těžká technika.
Daleko odsud, na nizozemsko-belgických hranicích, se dala do pohybu nekonečná kolona spojeneckých obrněnců, jejichž posádky mířily severovýchodním směrem na pomoc svým výsadkářským kolegům. Začala operace „Market Garden“, navržená a prosazená maršálem Montgomerym. Její cíl spočíval v rychlém průniku do Porúří, což by přispělo k rychlému pádu Hitlerova režimu a k ukončení války.
Vše bohužel dopadlo poněkud jinak… Devět dní po zahájení akce se zpět na spojenecké území dokázalo probít pouze 2000 příslušníků výsadkových jednotek. Měli za sebou nesmírně těžké boje, strádání a utrpěli obrovské ztráty. Spojenci „bitvu o Arnhem“ prohráli. Na Nizozemsko čekala ještě jedna válečná zima, ta nejkrutější.
Tato kniha líčí hrdinský boj o arnhemský most. Vtáhne vás svým dramatickým líčením do tehdejších dějů a ukáže, že Spojenci sice prohráli bitvu, ale i díky této porážce nakonec zvítězili ve válce.

  • Nakladatel:
    Naše vojsko
  • ISBN:
    978-80-206-1229-8, EAN:
    9788020612298
  • Překlad: Kurka, Tomáš
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 144 stran, 21,2 × 30,5 cm, česky
  • Rozměry: 21,2 × 30,5 cm
  • Rok vydání:
    2011 (1. vydání)

Cena v obchodě: 224

Jak užitečná byla tato kniha?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tuto knihu.