Válka

0
(0)

Ronomovaný americký novinář (např. Dokonalá bouře) se ve své knize věnuje nejextrémnější situaci, ve které se člověk může ocitnout – válce. Sebastian Junger se od roku 2007 do roku 2008 pohyboval řadu měsíců s vojáky americké výsadkářské jednotky v afghánském údolí Korengal, které se považuje za jednu z nejnebezpečnějších frontových oblastí v boji s Talibánem. Spolu s britským fotografem Timem Hetheringtonem doprovázeli vojáky na hlídkách a v zákopech. Zažil zde abstraktní válku – většina vojáků nikdy nepohlédla svým nepřátelům do očí. Všechno viděli jenom z dálky.

Jungerovi nešlo při jeho novinářském pátrání o Afghánistán, ani o politiku; vojáci, se kterými se setkával, nikdy nemluvili o politických tématech, která jsou v pozadí této války. "Chtěl jsem zjistit něco jiného," říká Junger, "chtěl jsem vědět, co to dnes znamená, být vojákem."
V knize Válka si autor pokládá jednoduché otázky: čím válka fascinuje mladé muže? Jak válka změní člověka, který právě vyšel ze střední školy? Proč se někteří chovají jako čestní muži a jiní jako darebáci?
Výsledkem spolupráce Jungera s Timem Hetheringtonem byl také velmi úspěšný film Restrepo, který získal Velkou cenu poroty na filmovém festivalu Sundance. Tim Hetherington zahynul 20. dubna 2011 při bojích v libyjské Misurátě, kde působil jako reportér v občanské válce.

  • Nakladatel:
    Omnibooks
  • ISBN:
    978-80-905232-0-3, EAN:
    9788090523203
  • Originál:
    War
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 231 stran, 15 × 21,2 cm, česky
  • Rozměry: 15 × 21,2 cm
  • Rok vydání:
    2012 (1. vydání)

Cena v obchodě: 401

Jak užitečná byla tato kniha?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tuto knihu.