Katka čeká na zvířátka

0
(0)

Výbor z poezie Mileny Lukešové pro nejmenší připravila Vladimíra Gebhartová. Přináší verše většinou říkadlového typu, které jsou založeny na spontánní dětské potřebě pohybu, na zvukomalbě, opakování slov, rytmickém akcentu.
Jednotlivé básničky i dva původně leporelové cykly jsou seřazeny tematicky, nastiňují rodinné prostředí a harmonické vztahy mezi lidmi i zvířaty, podporují jazykovou výchovu, jsou hravé a podnětné i pro předčitatele.
Námětovou oblastí vybraných veršů je rodina, zvířata, blízké okolí dítěte. Tyto verše učí mluvit, získávají malé děti silně akcentovaným rytmem, bázovou slovní zásobou a dobře se dítěti vyslovují. Jsou libozvučné a hravé, vhodné k hravému předčítání spojenému s prohlížením obrázků, s pohybem, s opakováním a „doříkáváním“. Knihu doplnila ilustracemi Eva Rémišová.
Milena Lukešová zasvětila celý svůj život literatuře pro děti a mládež. Těžištěm jejího díla byla tvorba pro nejmenší děti a začínající čtenáře. Kromě vlastní autorské tvorby se věnovala také překladům. Napsala desítky knih, patří k nim mj. nápaditá leporela, obrázkové encyklopedie (Knížky pro Lucinku, Velká obrázková kniha o zvířatech), sbírky dětských veršů (Bačkůrky z mechu, Jak je bosé noze v rose, Kde dávají sloni dobrou noc, Katka volá na zvířátka a desítky dalších titulů) i poezie pro dospívající mládež (Nahej v trní aj.), spolupracovala s dětskými časopisy. V roce 2007 byla Mileně Lukešové udělena Zlatá stuha 2006 za celoživotní novátorský přínos literatuře pro děti a mládež.

  • Nakladatel:
    Portál
  • ISBN:
    978-80-262-0362-9, EAN:
    9788026203629
  • Popis: 1× kniha, brožovaná, 64 stran, 17 × 19 cm, česky
  • Rozměry: 17 × 19 cm
  • Rok vydání:
    2013 (1. vydání)

Cena v obchodě: 314

Jak užitečná byla tato kniha?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tuto knihu.