Brněnské podzemí – Kniha druhá

0
(0)

Druhý díl knihy mapující neznámé podzemní stavby a nové objevy brněnského podzemí
Publikace „Brněnské podzemí – kniha druhá“, navazující na předchozí první díl knihy Brněnské podzemí, seznamuje čtenáře s místy, která zůstávala po celá staletí ukryta pod povrchem brněnských ulic a náměstí, pod suterény historických domů nebo pod plochami městských zahrad a parků. Prostřednictvím téměř 400 barevných a černobílých fotografií, archivních materiálů a historických dokladů představuje podzemní stavby a objekty doposud neznámé, nově objevené nebo poprvé publikované. V mnoha případech je však pouhým dokumentem o stavbách, které může veřejnost sotvakdy spatřit, neboť vstupovat do nich je velmi obtížné a v některých případech i zcela nemožné.
V osmi kapitolách kniha seznamuje čtenáře s objevem kostnice u sv. Jakuba, studny na Jakubském náměstí, labyrintem sklepů pod Zelným trhem a Orlí ulicí.
V knize jsou poprvé zveřejněny protiletecké kryty pod Petrovem, pod Špilberkem a pod Kraví Horou, ale také historický odpadní kanál vedoucí ze Špilberku na Pekařskou ulici a také nedokončená tramvajová štola pod špilberským kopcem. Poprvé jsou v ní také publikovány fotografie chodeb ze dna špilberské studny a celá historie jejich vzniku, včetně čištění studny z roku 1992. Prostřednictvím fotografií představuje publikace podzemí Kapucínského náměstí s kapucínskou hrobkou, sklepy a chodby pod Pekařskou ulicí nebo doposud nezveřejněné sklepy Nové radnice. Vše je doplněno historickými fotografiemi a dokumenty, které dokládají postupnou proměnu historického jádra města a zánik mnoha původních brněnských staveb a objektů.
Odborný text psaný populární formou, anglické a německé shrnutí.

  • Nakladatel:
    R-atelier
  • ISBN:
    80-902985-1-6, EAN:
    9788090298514
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 208 stran, 28,5 × 23,5 cm, česky
  • Rozměry: 28,5 × 23,5 cm
  • Rok vydání:
    2005 (1. vydání)

Cena v obchodě: 404

Jak užitečná byla tato kniha?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tuto knihu.