Ján Mančuška

0
(0)

Monografická publikace vznikla jako knižní záznam inventury prací, reprodukcí, textů, projektů konceptuálního umělce Jána Mančušky (1972–2011), s jejichž mapováním se započalo v roce 2012. Projekt První inventury má i svůj termín ukončení, kterým se stala výstava organizovaná Galerií hlavního města Prahy v roce 2015.
Obsah publikace je řazen chronologicky a dále je použito členění, jež přebírá Mančuškovo třídění, které on sám použil jak pro svůj digitální archív (díla, skici, texty, reprodukce), tak i pro materiální složky díla (v ateliéru, galerijních skladech).
První inventura je rozdělena do pěti oddílů: Práce, Texty, Rozhovory, Recenze a Teoretické texty. Složka Práce obsahuje výběr Mančuškových vizuálních, performativních, filmových a dalších prací. Součástí oddílu jsou také Explikace – kratší textové útvary, odrážející autorovu snahu o nalezení přesných průsečíků mezi jeho literárně-teoretickým přístupem. Texty jsou výběrem Mančuškou dokončených textů, esejisticky formulovaných názorů, východisek a referencí, o něž se bezprostředně opíral a jež mu v některých případech přímo posloužily jako materiál díla. Rozhovory, jichž je v knize přetištěno osm, zastávají v Mančuškově koncepci místo veřejné tribuny. Mozaiku dobových formulací doplňuje také výběr několika Recenzí výstav, které se ve zpětném pohledu mohou jevit jako místo setkávání s odlehlou interpretací, jež autora někdy motivovalo k explicitní formulaci vlastních východisek. Výběr Teoretických textů byl veden zájmem revokovat rozdílné diskursy, působení i doby, v nichž vznikaly.

  • Nakladatel:
    tranzit.cz
  • ISBN:
    978-3-03764-443-0, EAN:
    9783037644430
  • Popis: 1× kniha, brožovaná, 444 stran, 22 × 27 cm, česky, anglicky
  • Rozměry: 22 × 27 cm
  • Rok vydání:
    2015 (1. vydání)

Cena v obchodě: 1 169

Jak užitečná byla tato kniha?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tuto knihu.