Toulky Persií

0
(0)

Afshin Molavi, mladý novinář a spisovatel, který se narodil v Íránu a vystudoval na Západě, víc než rok cestoval po vlasti a setkával se s nejrůznějšími představiteli íránské společnosti – s pravicovými i levicovými studenty, obchodníky z bázárů, islámskými duchovními, reformními politiky, reptajícími taxikáři, s obyvateli chatrčí na kraji města. Navštívil mládežnické večírky, hovořil se zmrzačenými válečnými veterány a dětmi dychtivě pošilhávajícími po všem západním. Všichni mu otevřeli srdce a upřímně s ním probírali široké spektrum otázek: nezaměstnanost, politiku, svobodu, náboženství, poezii, dějiny, internet, odkaz islámské revoluce, současné prodemokratické hnutí, vztah Íránu k západním zemím a mnoho dalšího.
Schůzky s lidmi a cesty protkává Molavi příběhy z 3000 let staré historie a poutěmi k pradávným i současným památníkům a svatyním. Současnou situaci v Íránu osvětluje historickým vývojem. Hledá souvislosti u hrobky Kýra Velikého a na větrných pláních Pasargadu; v nádherných růžových zahradách u svatyně básníka čtrnáctého století Háfeze; pod zlatými báněmi obrovského mauzolea ájatolláha Chomejního v Teheránu; na dojemném hřbitově vojáků padlých za kruté íránsko-irácké války i mezi raněnými veterány; na vyslanectvích evropských států, kam vysokoškoláci frustrovaní bídnými pracovními vyhlídkami putují za vízem, které by jim umožnilo lepší sociální úroveň a méně politických omezení.
Tím, jak se prosekává úřední rétorikou Islámské republiky, odhaluje Molavi tolik potřebné souvislosti mezi bojem o politickou moc a demonstracemi, které jsou v současném Íránu mnohem složitější, než jak si myslí Západ. Prostřednictvím rozhovorů s odvážnými novináři, studenty a zastánci demokracie bojujícími proti zkostnatělé vládnoucí třídě, díky nesčetným rozmluvám s průměrnými Íránci, roztrpčenými upadající ekonomikou a nadvládou konzervativních sil, přináší Molavi obraz země a národa dychtivě toužícího po změně. Jen málo knih odhaluje duši Íránu – v minulosti i současnosti – tak důkladně jako tato výjimečná „zpráva“ o jednom z nejvýznačnějších národů. Toulky Persií jsou cestou, na kterou nezapomenete.

  • Nakladatel:
    BB art
  • ISBN:
    80-7341-309-4, EAN:
    9788073413095
  • Originál:
    Persian Pilgrimages
  • Překlad: Burianová-Hasenhörlo, Libuše
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 310 stran, 14,5 × 20,5 cm, česky
  • Rozměry: 14,5 × 20,5 cm
  • Rok vydání:
    2004 (1. vydání)

Cena v obchodě: 216

Jak užitečná byla tato kniha?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tuto knihu.