Brněnské podzemí – Kniha třetí

0
(0)

Třetí díl knihy mapující nové podzemní stavby a objevy brněnského podzemí
Brno má stále velký počet doposud neznámých a do současnosti ještě neobjevených míst, která se k problematice historického podzemí úzce váží. Proto je tato publikace, v pořadí již třetí, doplněna o nálezy z období let 2006 až 2012, kdy bylo zaznamenáno hned několik zásadních objevů.
Patří k nim nesporně podzemí Minoritského kláštera s množstvím sklepení a krypt, které byly v tomto časovém období poprvé po mnoha letech otevřeny a dokumentovány. Zcela unikátní byl nález historické odvodňovací štoly ze Špilberku, která prochází i historickým jádrem města. V místě jejího křížení s Českou ulicí byly dokonce identifikovány konstrukce středověkého mostu vedoucího přes někdejší městský příkop. S hradebním systémem také souvisí nález jedné z hradebních věží v Solniční ulici s dochovaným systémem střílen. Na ně pak navazuje objekt předbraní Běhounské brány, objevené v roce 2004 pod parkem u Rooseveltovy ulice. Všechny tyto nálezy byly pečlivě zdokumentovány a v tomto díle jsou prezentovány v nejrůznějších souvislostech. Kniha je rovněž doplněna o nikdy nezveřejněné fotografie a dokumenty mizejícího podzemí, které oživí vzpomínky na stavby nedávno zaniklé.
Tři kapitoly jsou také věnovány té části podzemí, které bylo jako první zpřístupněno veřejnosti. Tento rozsáhlý projekt je rovněž spojen s nečekanými objevy, které byly v průběhu jeho realizace zaznamenány. Jedna z kapitol také ve svém výkladu opouští historické jádro města, aby čtenáře seznámila s podzemními objekty, které vznikly v pisárecké lokalitě, v ulici Hlinky. Rozsáhlé podzemní labyrinty budované od 18. až do začátku 20. století překvapí nejen svým rozsahem a spletitostí, ale i funkcí, pro kterou byly vytvořeny.
Vydejme se tedy opět společně do podzemního světa, do zapomenutého, avšak stále živého organismu, kde čas ztrácí svou naléhavost a vzpomínky na minulost promlouvají k těm, kteří chtějí naslouchat.
Odborný text psaný populární formou, anglické a německé shrnutí.

  • Nakladatel:
    R-atelier
  • ISBN:
    978-80-902985-2-1, EAN:
    9788090298521
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 214 stran, 28,5 × 23,5 cm, česky
  • Rozměry: 28,5 × 23,5 cm
  • Rok vydání:
    2013 (1. vydání)

Cena v obchodě: 224

Jak užitečná byla tato kniha?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tuto knihu.