Vznik EFTA

0
(0)

Dne 3. května 2010 uplynulo padesát let od vzniku Evropského sdružení volného obchodu (EFTA). Toto výročí bylo příležitostí k hlubší reflexi pro každého, komu jde o vývoj v Evropě. EFTA vznikla jako alternativa k tehdejšímu Evropskému hospodářskému společenství a k supranacionálnímu modelu evropské integrace.
Mezi zakládajícími členy EFTA bylo sedm států: Dánsko, Norsko, Portugalsko, Rakousko, Švédsko, Švýcarsko a Velká Británie. V roce 1970 do EFTA vstoupil Island, v roce 1989 se členem stalo Finsko a v roce 1991 Lichtenštejnsko. Šest členských zemí postupně z EFTA vystoupilo, protože se staly členy Evropského společenství, a dnes členskou základnu EFTA tvoří pouze Island, Lichtenštejnsko, Norsko a Švýcarsko. Jak však ukazují následující texty, EFTA je i padesát let po svém vzniku integračním uskupením, které neselhalo a zůstává funkčním, přestože v Evropě v uplynulých dvou desetiletích převládl integrační model, který klade důraz na regulaci, na vytváření supranacionálního útvaru a shora organizovanou spolupráci.
Část A sborníku přináší texty ze semináře "Vznik EFTA – padesát let poté" ze 4. května 2010. Poslanec Evropského parlamentu Hynek Fajmon líčí politický vývoj EFTA od jejího založení až po dnešek. Pavel Hnát z katedry světové ekonomiky VŠE v Praze vysvětluje hlavní důvody odlivu členů z EFTA a analyzuje důsledky tzv. Vadúzské konvence, která v rámci EFTA prohloubila integraci po vzoru EHS a upravila vnější obchodní vztahy EFTA se třetími zeměmi. Bývalý ředitel odboru EFTA na Ministerstvu průmyslu a obchodu Petr Adrián analyzuje vzájemný obchod mezi zeměmi EFTA i obchod s Evropskou unií. Předseda Strany svobodných občanů Petr Mach vidí EFTA jako alternativu členství v Evropské unii.
V části B sborníku otiskujeme výběr několika doplňkových textů. Emeritní profesorka ekonomie Ženevské univerzity Victoria Curzon Price vnímá zprávy o zániku EFTA jako předčasné. Velvyslanec Norského království v ČR Jen Eikaas popisuje norskou zkušenost s EFTA a s Evropským hospodářským prostorem. Doktorand Filozofické fakulty UK Martin Erva rozebírá změnu britské politiky od EFTA směrem k Evropským společenstvím. Doktorand Národohospodářské fakulty VŠE Tomáš Munzi vyzdvihuje význam svobodného obchodu a principy tvorby bohatství. Redaktor časopisu Týden Lukáš Kovanda analyzuje rozdíl mezi fair trade a free trade.

V části C sborníku najde čtenář v příloze Smlouvu o založení Evropského sdružení volného obchodu ze dne 4. ledna 1960.

  • Nakladatel:
    Centrum pro ekonomiku a politiku, CEP
  • ISBN:
    978-80-86547-91-6, EAN:
    9788086547916
  • Popis: 1× kniha, brožovaná, 167 stran, 14,5 × 21 cm, česky
  • Rozměry: 14,5 × 21 cm
  • Rok vydání:
    2010 (1. vydání)

Cena v obchodě: 108

Jak užitečná byla tato kniha?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tuto knihu.