Filosofie v Byzanci. Dvě metodologické studie

0
(0)

Předkládané studie se věnují problematice přístupů k otázce autonomie byzantské filosofie, konkrétněji metodologickým potížím s uchopením tohoto rozlehlého tématu. Studie jsou určeny v prvé řadě posluchačům Filozofické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. S přihlédnutím k této skutečnosti si studie pojednávající o byzantské filosofii zdaleka nenárokují právo na úplnost v současnosti notně rozlehlé badatelské oblasti.
Se zřetelem k obtížnosti tématu je nanejvýš nutné pečlivě sledovat linii výkladu obou studií. Poznámky pod čarou obsahují z důvodu omezeného prostoru zkrácené formy odkazů nejdůležitější relevantní primární a sekundární literatury. Více najde čtenář v seznamu literatury. Tento dle mého úsporný a přehledný postup odkazů jsem volil vzhledem ke snaze o co nejmenší zátěž samotného textu přílišným poznámkovým aparátem a rozborem současných diskusí k dané problematice.
Vzhledem k hutnosti textu prezentovaného na omezeném prostoru by bylo hned úvodem vhodné předeslat, že obě studie předpokládají základní znalosti z reálií byzantských dějin. Jinými slovy znalost historicko-kulturního kontextu ve smyslu dobového adekvátního ukotvení je pro čtenáře předkládaného textu bezesporu výhodou. Otázkám historiografické povahy a speciálně dějinně kulturnímu kontextu a specifikám byzantského civilizačního prostoru se tedy věnuji jenom v nejzávažnějších momentech, tj. tam, kde je to vskutku nezbytné v relaci k reflektované problematice. V tomto směru klade monografie na čtenáře jisté nároky "předporozumění" výkladu dané problematiky.

  • Nakladatel:
    Vydavatelství Západočeské univ
  • ISBN:
    978-80-261-0088-1
  • Popis: 1× kniha, brožovaná, 116 stran, 14,7 × 21 cm, česky
  • Rozměry: 14,7 × 21 cm
  • Rok vydání:
    2012 (1. vydání)

Cena v obchodě: 215

Jak užitečná byla tato kniha?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tuto knihu.