Mezinárodní finance a devizový trh

0
(0)

Kniha předních českých odborníků na problematiku mezinárodních financí podává ucelený výklad teorie a praxe mezinárodních financí s důrazem na význam a fungování devizového trhu.
Je založena na propojení mikroekonomického a makroekonomického pohledu a vysvětluje význam a fungování mezinárodních finančních operací jak z pohledu firmy a obchodní banky, tak i z pohledu měnové a kursové politiky centrální banky. Autoři se zabývají problematikou systémů měnových kursů, fundamentální, technickou a forwardovou analýzou spotového kursu, jakož i otázkami fungování devizového trhu, mezinárodního investování a mezinárodních měnových a finančních institucí.
Monografie je určena nejen studentům ekonomických fakult, ale i pracovníkům v bankovním a v podnikovém sektoru. Kniha Mezinárodní finance a devizový trh je určena širokému okruhu studentů vyšších ročníků bakalářského studia a magisterského studia na oborech ekonomického a manažerského zaměření. Výklad zkoumané problematiky se opírá o teoretické vymezení a ukotvení problematiky mezinárodních financí a devizového trhu, přináší však také řadu řešených příkladů, číselných grafů a tabulek a je tak přizpůsoben potřebám nejen presenčního, ale i kombinovaného a distančního studia. Obsahuje řadu praktických doporučení z oblasti mezinárodního investování a řízení měnového rizika. Proto může být využita jako základní učební text v rámci studijních programů MBA. Výklad postupuje od základní charakteristiky mezinárodních ekonomických transakcí, popisu fungování devizového trhu a analýzy pohybu měnových kursů ke složitější problematice konkrétních forem devizových operací a významu přímých a portfoliových investic v globalizované světové ekonomice. Velký důraz je kladen na analýzu otevřené devizové pozice, devizové expozice a měnového tržního rizika a na možnosti hedgingu prostřednictvím měnových (devizových) forwardů, opcí a swapů.
Celkové tematické zaměření knihy je orientováno na podnikový a bankovní sektor, zároveň však respektuje skutečnost vzájemného propojení mikroekonomického a makroekonomického pohledu v oblasti mezinárodních finančních vztahů. Čtenář může získat poznatky nejenom o současných systémech měnových kursů, ale i o možnostech prognózování budoucího pohybu kursu pomocí fundamentální, technické a forwardové analýzy. V makroekonomických částech jsou vysvětleny základní souvislosti fungování malé otevřené ekonomiky z pohledu potřeb finančního analytika. Důraz je kladen na interakci pohybu měnového kursu, úrokové míry, cenové hladiny a platební bilance.
Závěrečná část informuje čtenáře i o problematice kursové politiky centrálních bank, jakož i o roli mezinárodních měnových a finančních institucí. Ve snaze zachovat přiměřený rozsah knihy nebyly nakonec zařazeny kapitoly věnované problematice mezinárodního platebního styku

  • Nakladatel:
    Management Press
  • ISBN:
    978-80-7261-287-1, EAN:
    9788072612871
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 456 stran, 17 × 24 cm, česky
  • Rozměry: 17 × 24 cm
  • Rok vydání:
    2016 (1. vydání)

Cena v obchodě: 672

Jak užitečná byla tato kniha?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tuto knihu.