Kreativní světlo ve fotografii

0
(0)

Kreativní práce se světlem (přirozeným i umělým) ve tvůrčí fotografii. Známý fotograf, zkušený pedagog a autor Jan Pohribný, QEP, shrnuje své mnohaleté poznatky z profesionální fotografické praxe v mimořádné knize se vše obsažným a vysvětlujícím názvem Kreativní světlo ve fotografii. Na 256 stranách autor probírá vše, co by fotograf měl vědět o světle, pokud je chce ve fotografii využít. Po asi 30stránkové úvodní kapitole věnované obecným pojmům a ukázkám, jak světlo používat jako kreativní nástroj pro práci s prostorem a tvarem, kontrastem a jasem, barvou a tonalitou nebo náladou a výrazem, přechází autor k hlavním částem knihy. Na více než dvou stech stran vysvětluje a na množství skvělých snímků ukazuje možnosti využití přirozeného denního světla, umělého osvětlení i jejich kombinací. Autor je známý svými netradičními postupy a efektními světelnými konstrukcemi vytvářenými jednoduchými prostředky a tak kniha doslova přetéká inspirativními ukázkami. Významná část této publikace je věnována přesahu fotografie do jiných médií, kreativitě i přirozené hravosti, kde světlo i fotografie hrají hlavní role, ale jejich partnery na scéně je kupř. malířství (kapitola Luminografie) či scénografie a sochařství (kapitola Světelná projekce a objekty) například se zajímavými ukázkami práce s dírkovou komorou.
Závěrečná kapitola (Otisk světla) odráží soudobé trendy ve fotografii a umění. Proto se zde vedle téměř zapomenutých, ale inspirativních metod fotogramu, kolorování apod. objeví (samozřejmě) i použití počítačů
Vedle fotografií autora jsou v knize zastoupeny ukázky více než 50 dalších autorů (např. Miroslav Vojtěchovský, Vladimír Birgus, Antonín Kratochvíl, Taras Kuščynskij, Pavel Mára, Ivan Pinkava, Petr Šálek, Jindřich Štreit…) – skvělá jména a skvělé fotografie fotografických legend i zástupců mladé fotografické generace.

  • Nakladatel:
    Zoner Press
  • ISBN:
    978-80-7413-143-1, EAN:
    9788074131431
  • Popis: 1× kniha, brožovaná, 256 stran, 23,2 × 25,5 cm, česky
  • Rozměry: 23,2 × 25,5 cm
  • Rok vydání:
    2011 (1. vydání)

Cena v obchodě: 318

Jak užitečná byla tato kniha?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tuto knihu.