Pyramida

0
(0)

Chufuova Velká pyramida je nejstarším ze sedmi divů světa a jediným z nich, jenž dosud stojí. Za použití nejmodernější počítačové grafiky oživuje kniha Pyramida svět Egypta z doby 4. dynastie a ukazuje, jak a proč byla postavena tato nejneobyčejnější lidmi stvořená památka.
Žádná stavba na Zemi nevedla k většímu počtu spekulací než Velká pyramida a otázky o jejím původu zaměstnávaly mysl po více než čtyři tisíciletí. Jak byli staří Egypťané, vybavení jen nejzákladnějšími nástroji, schopni dosáhnout tak neobyčejné přesnosti při její stavbě? Jak se tak přesným způsobem dopravovaly na určené místo kamenné bloky, z nichž některé váží až 40 tun? Jaký byl život odvedených dělníků, kteří ji stavěli, a jak dlouho jim trvalo, než tento úkol dokončili? Teprve nyní, na počátku 21. století, na to můžeme odpovědět.
Autoři Kevin Jackson a Jonathan Stamp sledují dějiny zkoumání gízského pohřebiště od nejstarších řeckých a římských cestovatelů, přes výzkumy arabského chalífy al-Ma´múna v 9. století n.l., až po dílo Athanasia Kirchera a Johna Greavese o osm set let později. Pouštějí se do zkoumání počátků egyptologie: důkladných průzkumů učiněných za Napoleona po francouzském vpádu do Egypta v roce 1798; způsobu, jakým Jean-François Champollion rozluštil "záhadu" hieroglyfů; a díla učenců, jako byli Auguste Mariette a sir William Flinders Petrie v 19. a 20. století. Stranou nezůstává ani spojení se svobodným zednářstvím a důsledky hromadné turistiky.
V závěru se kniha zabývá méně pravověrnými teoriemi pyramidologů a všímá si, jak se Velká pyramida stala magnetem pro všemožné šarlatány, kacíře a ztřeštěnce, k nimž patřili mystikové "Madame" Helena Blavatská a samozvané "Velké zvíře Aleister Crowley, jenž tvrdil, že jednu noc líbánek strávil uvnitř této hrobky.

  • Nakladatel:
    Knižní klub
  • ISBN:
    80-242-0940-3, EAN:
    9788024209401
  • Originál:
    Pyramid
  • Překlad: Bareš, Ladislav
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 192 stran, 19 × 25 cm, česky
  • Rozměry: 19 × 25 cm
  • Rok vydání:
    2003

Cena v obchodě: 322

Jak užitečná byla tato kniha?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tuto knihu.