Živá historie

0
(0)

Hillary Clintonovou znají stamiliony lidí na celém světě, nicméně podrobnosti o její neobyčejné životní cestě zatím slyšeli jen rodina a blízcí přátelé. Teprve v autobiografii, jež se hned po vydání v USA vyšvihla na přední místa nejprodávanějších titulů a nyní se dostává do rukou i českým čtenářům, se bývalá první dáma podělila o svůj příběh s širší veřejností. Zcela otevřeně a s vtipem líčí své dětství v prostředí střední vrstvy Ameriky 50. let 20. století, popisuje, jak se ze studentské aktivistky proměnila v přední politickou osobnost své země, a odhaluje zákulisí Bílého domu. Kniha je rovněž kronikou partnerského vztahu s Billem Clintonem – více než třicetiletého dobrodružství vyplněného láskou, které přežilo nevěru, nepříjemné vyšetřování i neustálý tlak médií.
Hillary Clintonová vyzrávala v době bouřlivých společenských a politických změn, které formovaly novou tvář Ameriky, a stejně jako řada jejích vrstevnic měla i ona možnost využít nových příležitostí, které byly pro generace její matky a babičky nemyslitelné. Zvolila si vlastní dráhu neprobádaným terénem a jako manželka, matka, právnička i mezinárodní celebrita zažila velké bitvy na americké politické půdě – počínaje aférou Watergate a konče aférou Whitewater.
Jako jediná první dáma sehrála významnou roli v utváření domácí legislativy a neúnavně jezdila po celé zemi, aby se zasadila o zlepšení zdravotní péče, rozšiřování ekonomických i vzdělávacích možností a potřeby dětí a rodin. Křížem krážem procestovala snad celou zeměkouli a všude podporovala lidská práva a demokracii. Během svého působení v Bílém domě se jí podařilo velmi jasně definovat moderní úlohu první dámy. V roce 2000 byla zvolena do Senátu Spojených států.
Tato upřímná zpověď dává nahlédnout do soukromí jedné z nejvýznamnějších žen naší doby a ukazuje, jak náročným procesem musela projít, aby našla sama sebe a promluvila vlastním hlasem – jako žena a respektovaná osobnost vrcholové americké politiky.

  • Nakladatel:
    Ikar
  • ISBN:
    80-249-0417-9, EAN:
    9788024904177
  • Originál:
    Living History
  • Překlad: Brabcová, Blanka
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 576 stran, 15 × 23 cm, česky
  • Rozměry: 15 × 23 cm
  • Rok vydání:
    2004 (1. vydání)

Cena v obchodě: 448

Jak užitečná byla tato kniha?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tuto knihu.