Švédská čítanka

0
(0)

Co si představíte, když se řekne „švédská literatura“? Nejspíš se vám vybaví jedna z řady populárních detektivek, které v posledních letech ovládly nejen český knižní trh. Švédská literatura se v Evropě prodává víc než kdy dřív, ale zároveň existuje v této severské zemi řada zajímavých spisovatelů a spisovatelek, o nichž se u nás (zatím) moc nemluví. Labyrint představuje jedenáct významných současných švédských autorů mladé i té nejmladší generace – Anna-Karin Palmová, Mare Kandreová, John Ajvide Lindqvist, Susanna Alakoskiová, Sara Stridsbergová, Daniel Sjölin, Mirja Ungeová, Jonas Hassen Khemiri, Amanda Svenssonová, Jonas Karlsson, Beate Grimsrudová – a kromě dvou (Lindqvist, Grimsrudová) jde u všech o jejich premiéru v českém překladu.
Tito autoři, jejichž knihy mnohdy významně zasáhly do společenské i literární debaty v zemi, experimentují s literárním jazykem i způsobem vyprávění, někteří se snaží novátorským způsobem líčit tamní společnost, jiní se ve svých příbězích vydávají daleko za hranice Skandinávie. A samozřejmě nechybí ani švédský humor, byť někdy poněkud černý. Každá ukázka ve švédském originále je zrcadlově doplněna českým překladem a autorským medailonem.
Kniha, jejímiž editorkami jsou Marie Wengerová a Jana Holá, je určena jednak studentům a zájemcům o švédský jazyk, ale i všem, kdo vyhledávají kvalitní současnou beletrii.

  • Nakladatel:
    Labyrint
  • ISBN:
    978-80-86349-48-0, EAN:
    9788086349480
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 252 stran, 12,5 × 18,5 cm, česky, švédsky
  • Rozměry: 12,5 × 18,5 cm
  • Rok vydání:
    2014 (1. vydání)

Cena v obchodě: 143

Jak užitečná byla tato kniha?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tuto knihu.