Věře Olivové ad honorem

0
(0)

Univerzitní profesorce PhDr. Věře Olivové, DrSc., historičce první Československé republiky a dějin sportu, věnují při příležitosti jejího významného životního jubilea sborník svých prací její někdejší studenti a současní spolupracovníci.
První dva příspěvky mají úzký vztah k osobnosti profesorky Olivové, následující dva jsou věnovány Edvardu Benešovi. Počátků první republiky se týká článek o stržení sloupu Nejsvětější trojice ve Slaném a o ministerstvu zahraničí a prezentaci Československa. Další text se zabývá ohlasem na obranu Edvarda Beneše proti útokům říšskoněmeckého tisku na Československo. K meziválečné zahraniční problematice se vztahuje ještě článek o Organizačním paktu Malé dohody. Osudy Pražského hradu v době okupace jsou vypracovány na základě archivních dokumentů. Další příspěvek se týká odsunu Němců z Frýdku-Místku. Dva následující texty věnují pozornost tiskovému orgánu slovenského exilu a exilové historické literatuře. Přehledný charakter má článek o studené válce. Příspěvek o poslání a profesi porodní báby jde přes několik staletí. Naproti tomu řešení zapomenuté Horovy básně se úzce vztahuje k roku 1945. Závěrem byly zveřejněny výsledky soutěže o Cenu Edvarda Beneše.
Celým sborníkem prolínají ilustrace malířských prací pocházejících z první republiky. Pro obálku jsme užili římské mozaiky k připomenutí úspěšných prací naší jubilantky v době, kdy se nemohla věnovat československým meziválečným dějinám.

  • Nakladatel:
    Společnost Edvarda Beneše, Ústav T. G. Masaryka
  • ISBN:
    80-86142-24-8, EAN:
    9788086142241
  • Popis: 1× kniha, brožovaná, 268 stran, 14 × 20 cm, česky
  • Rozměry: 14 × 20 cm
  • Rok vydání:
    2006 (1. vydání)

Cena v obchodě: 175

Jak užitečná byla tato kniha?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tuto knihu.