Zlatí úhoři

0
(0)

Dnes již klasické dílo naší literatury, jehož autorem je populární český spisovatel a novinář, nyní vychází s půvabnými ilustracemi Františka Nového.

Povídky Oty Pavla, jež patří ke klasickým dílům české literatury, popisují neklidnou dobu první poloviny minulého století a přinášejí vzpomínky na dětství naplněné láskou, rybařením, ale také krutou realitou, a to vše s pochopením pro velká i malá lidská trápení. Jen málokdo dokáže vyprávět tak lehce a poutavě jako Ota Pavel, o čemž svědčí i obliba jeho knih, které opětovně vycházejí. V roce 1979 se dokonce dočkaly zfilmování. Karel Kachyňa, významný režisér naší kinematografie, na jejich motivy natočil hned dva filmy: Zlatí úhoři (1979) a Smrt krásných srnců (1986).

„Důstojník vytáhl ze škopku kapra a hodil ho mezi sebe a tatínka do bahna, kde se kapr propadal do smrti. Všechny čtyři umrlčí lebky se rozchechtaly. Pak jeden z nich zmlkl a vykřikl: ‚Táhni, žide!‘ Můj tatínek se otočil a šel zas tak vzpřímeně jako vždycky, nikdy se nikoho nebál a ani Němci ho ještě nenaučili plazit se. Okupace byla všude zlá, ale v Buštěhradě snad o kousek horší. Zkáza Lidic zasáhla celý svět. Ale Buštěhrad, můj tatínek, maminka, bratři, já, my jsme viděli Lidice hořet, my jsme slyšeli Lidice přes kopec křičet, já chodil s Příhodou do školy a najednou bylo jeho místo v lavici zoufale prázdný… <br

Ota Pavel (1930–1973), český prozaik, novinář a sportovní reportér, se narodil do smíšené židovské rodiny obchodního cestujícího Lea Poppera. Jeho otce a bratry poslali za války do koncentračního tábora a Oto s maminkou zůstali sami. I tyto krušné časy zvládal díky silnému vztahu k přírodě a rybaření, což se projevuje i v jeho prózách. Po válce se rodina šťastně shledala. Díky pomoci rodinného přítele Arnošta Lustiga získal místo ve zpravodajské a sportovní redakci rozhlasu, proto druhým velkým tematickým okruhem jeho próz je právě sport. Roku 1964 se u něj na Zimních olympijských hrách v Innsbrucku projevila vážná duševní choroba, která ho později natrvalo vyřadila z práce, ale i přesto dále psal. Zemřel na srdeční infarkt ve věku nedožitých 43 let v rodné Praze. Je pohřben na židovském hřbitově v Praze-Strašnicích vedle svého otce.

  • Nakladatel:
    Jota
  • ISBN:
    978-80-7462-313-4, EAN:
    9788074623134
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 256 stran, 13 × 20 cm, česky
  • Rozměry: 13 × 20 cm
  • Rok vydání:
    2013

Cena v obchodě: 224

Jak užitečná byla tato kniha?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tuto knihu.