Skrytá realita

0
(0)

Je náš vesmír jediný? Takovou otázku pokládá ve své nejobsáhlejší a nejsrozumitelnější knize autor bestsellerů Elegantní vesmír a Struktura vesmíru Brian Greene.
Bývaly doby, kdy "vesmír" označoval vše, co existuje. Fyzikální a kosmologické objevy v nedávných letech však dovedly řadu vědců k závěru, že náš vesmír může být jen jedním z mnoha. A jak autor srozumitelně a za pomoci mnoha analogií ukazuje, z teorií, jejichž prvotním úkolem bylo vysvětlit nejrafinovanější pozorování subatomárních částic i temných hlubin vesmíru, se vynořilo hned několik odrůd multivesmíru: multivesmír, v němž žije nekonečné množství dvojníků; multivesmír skládající se z oceánu vesmírných bublin, mezi nimiž je i ta naše; multivesmír, jenž se donekonečna opakuje; multivesmír pro nás neviditelný, přestože se vznáší jen milimetry od nás; multivesmír, v němž se každé rozuzlení, jež připouští kvantová mechanika, někde uskuteční. A konečně ten nejpodivnější ze všech multivesmírů, multivesmír vybudovaný z čisté matematiky.
Greene, jeden z předních amerických fyziků a popularizátorů vědy, nás vede na výpravu do těchto paralelních světů a odkrývá, jak velká část skutečné povahy reality se hluboko v nich může skrývat. A nezalekne se ani ústřední otázky, otázky, jak může fundamentální věda učinit pokrok, leží-li obrovské lány reality dál, než se můžeme dostat.
Jeho kniha je tak zároveň přehledem nejnovějších poznatků fyziky i pozoruhodnou výpravou za samotnou bránu reality, výpravou pevně zakotvenou ve vědě, byť omezenou jen naší vlastní představivostí.

  • Nakladatel:
    Paseka
  • ISBN:
    978-80-7432-205-1, EAN:
    9788074322051
  • Originál:
    The Hidden Reality
  • Překlad: Motl, Luboš
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 360 stran, 17,3 × 24 cm, česky
  • Rozměry: 17,3 × 24 cm
  • Rok vydání:
    2012

Cena v obchodě: 199

Jak užitečná byla tato kniha?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tuto knihu.