Polské provinciální synody 13.–15. století

0
(0)

Partikulární právo církevní hnězdenské církevní provincie představuje zákonodárství papežských legátů pro Polsko a provinciální zákonodárství hnězdenských arcibiskupů. Téma má vzhledem platnosti polského legátského a metropolitního zákonodárství ve Slezsku význam i pro církevní dějiny celku České koruny. V publikaci je představena a shrnuta tématika statut papežských legátů promulgovaných pro Polsko a synod a statut hnězdenských arcibiskupů slavených a vydávaných s platností pro hnězdenskou církevní provincii do počátku 16. století.
Bohaté a pestré legátské a provinciální zákonodárství pro Polsko představuje významný soubor pramenů pro dějiny partikulárního práva církevního polské církevní provincie. Frekventované legátské synody, na nichž byla vydávána legátská statuta, dokládají zájem papežské kurie o dění v Polsku a hnězdenské církevní provincii. Nejrozsáhlejšími z legátských statut jsou konstituce legáta Filipa z Fermo z roku 1279. Statuta arcibiskupů Pełky, Janusze, Jakuba Świnky a Janisława dokreslují obraz vývoje polské církevní správy, jsou důležitým pramenem pro poznání a definování jednotlivých fází rozvoje polské církve, potažmo jejího postavení vůči světské moci. Kodifikační tendence, jejichž počátky lze vysledovat v polovině 14. století (synodyk Jarosława Skotnického), ústí v revizi dosavadních statut a ve vydání nových výlučných a systematicky uspořádaných provinciálních statut Mikołajem Trąbou roku 1420.
Kniha je členěna do šesti kapitol: Institut legátské a provinciální synody; Sjezdy biskupů a knížecí kolokvia; Legátská statuta promulgovaná pro Polsko; Provinciální synody hnězdenských arcibiskupů do počátku 16. století (Provinciální synody do roku 1326: Formování partikulárního práva církevního; Provinciální synody od poloviny 14. století do poloviny 15. století: Ve znamení kodifikačních snah; Provinciální synody druhé poloviny 15. století: Tíha královských kontribucí); Charakteristiky provinciálních synod; Provinciální statuta (shrnutí). Připojeny jsou přehledné katalogy: I. Katalog legátských statut vydaných pro Polsko; II. Katalog provinciálních synod hnězdenských arcibiskupů; III. Katalog provinciálních statut hnězdenských arcibiskupů.

  • Nakladatel:
    Historický ústav AV ČR, v.v.i.
  • ISBN:
    978-80-7286-274-0, EAN:
    9788072862740
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 176 stran, 15 × 21 cm, česky
  • Rozměry: 15 × 21 cm
  • Rok vydání:
    2016 (1. vydání)

Cena v obchodě: 396

Jak užitečná byla tato kniha?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tuto knihu.