Paměti katovské rodiny Mydlářů v Praze 1. díl

0
(0)

První svazek čtyřdílných Pamětí katovské rodiny Mydlářů v Praze. Ocitnete v temném, zatuchlém světě těch, kteří dělají krvavou práci v zájmu spravedlnosti. Nic vám nezůstane utajeno. Prohlédnete si šibenice, pochopíte katovy slabosti a (ne)budete litovat jeho oběti.
Paměti kata Mydláře nejsou obyčejnou knihou. Jejich čeština je sice archaická, ale váš propad hrdlem dějin bude o to působivější. Kati vždy patřili k rozporuplným, opomíjeným osobnostem české společnosti. V zájmu veřejného pořádku občas zakročil a posekal pár hlav podvratných živlů. Knížka barvitě popisuje nejen tuto katovu každodenní rutinu, ale líčí životní příběhy dvou katů. Kata Mydláře a jeho syna. Kat Mydlář býval studentem medicíny, nešťastně se zamiloval a shodou nešťastných okolností se stal katovým pacholkem a posléze mocným katem. Jeho život se v podstatě nelišil od života běžného smrtelníka: učednická léta, svatba, práce, děti, oběti, přátelé a nepřátelé. Jedna z kapitol popisuje první veřejnou pitvu v Praze, zajímavý je i přesný popis různých stupňů mučení.
Autorovi se podařilo vytvořit úžasnou, historicky věrnou atmosféru. Nikdy nesklouzne do kýčovitosti, žádná pasáž knihy není zbytečná. Když si zvyknete na archaismy, knížka se vám bude číst sama. Je působivá, důvěryhodná, poučná. Zatoužíte-li vidět místo, kde stávala katovna, jděte v Praze ke Starému židovskému hřbitovu a dívejte se na severní část Uměleckoprůmyslového muzea. Tam žil temně lidský hrdina své doby Kat Mydlář.
Nakladatelství XYZ postupně vydá kompletní čtyři svazky Pamětí katovské rodiny Mydlářů v Praze. Vychází v původním znění a pouze v případech, kde to bylo bezpodmínečně nutné byla zanesena drobná jazyková a stylistická úprava, aby tento příspěvek k poznání osobité beletrizace života staré Prahy nebyl narušován autorovým zastaralým jazykem. Ale v podstatě byl ponechán záměrně archaizující způsob Svátkova vyprávění.

  • Nakladatel:
    XYZ
  • ISBN:
    80-86864-22-7, EAN:
    9788086864228
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 256 stran, 15,5 × 21 cm, česky
  • Rozměry: 15,5 × 21 cm
  • Rok vydání:
    2005 (1. vydání)

Cena v obchodě: 99

Jak užitečná byla tato kniha?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tuto knihu.