Na šikmé ploše

0
(0)

Detektivní román Iana Rankina Na šikmé ploše přináší devátý díl dramatických osudů svérázného workoholika Johna Rebuse, inspektora edinburské policie.
Jeden z nejnebezpečnějších gangsterů Edinburghu, kterého Rebus usvědčil, si již nějakou dobu odpykává trest ve vězení. Znamená to snad klid ve městě nebo aspoň pokles zločinnosti? V žádném případě. Zuří zde boj o moc, protože na uvolněné místo se prosazuje mladý Tommy Telford.
Inspektoru Rebusovi však právě v této době nadřízení přidělí zcela jiný, nezáviděníhodný a náročný úkol, hodný spíše historika: prokousat se haldou papírů nakupenou kolem případu přistěhovalce, nacisty, kterého nejen média podezřívají, že se za druhé světové války ve Francii podílel na páchání válečných zločinů. Rebus má rozhodnout, jestli množství důkazů o jeho vině postačí k tomu, aby mohl být po několika desítkách let postaven před soud.
Ovšem válka gangů, která se rozbíhá v edinburských ulicích, zasáhne i Rebuse. Telford, představitel nové generace zločinců, je ambiciózní, chytrý a neštítí se ničeho: vydělává na hazardu, drogách a prostituci i na obchodování s lidmi, ale také navazuje úzké kontakty s gangstery z Anglie, Čečenska i s japonskou mafií. Jedné z podvedených dívek, které z Bosny dovezli do Británie, aby tam pracovaly jako prostitutky, se Rebus snaží pomoci; mimo jiné proto, že se velmi podobá jeho dceři Sammy. Rebus chce Edinburgh Telforda zbavit a jeho osobní zájem na tom ještě vzroste poté, co neznámý řidič na ulici srazí Sammy a ujede. Je to nehoda, nebo úmysl? Varování Rebusovi? A co Rebus udělá, až řidiče najde? Rebus je si jist, že viníka dopadne, i kdyby se kvůli tomu měl spolčit s ďáblem.
Je to román o zločinu, trestu a pomstě; o zlu a dobru, o hodnotách, které člověk uznává. Bohatý děj se složitě propletenými dějovými liniemi je plný napětí a zvratů, nechybí ani humor.

  • Nakladatel:
    BB art
  • ISBN:
    80-7341-452-X, EAN:
    9788073414528
  • Originál:
    The Hanging Garden
  • Překlad: Fialová, Jitka
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 360 stran, 14,5 × 20,5 cm, česky
  • Rozměry: 14,5 × 20,5 cm
  • Rok vydání:
    2005 (1. vydání)

Cena v obchodě: 134

Jak užitečná byla tato kniha?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tuto knihu.