Evropská otázka ve volebních kampaních

0
(0)

Sborník zachycuje pojetí evropské otázky v okamžiku, který lze přinejmenším pro kandidátské země považovat za zlomový. Představuje také základ pro výzkum dalšího vývoje postojů politických stran, až budou konfrontovány s novými požadavky voličů plynoucími z míry naplnění očekávání, které kandidátské i doposud hraniční země Evropské unie vkládaly do východního rozšíření.
Rok 2002 byl v "celoevropském" rozměru rokem ukončení předvstupních rozhovorů s kandidátskými zeměmi, které připravilo podmínky umožňující realizaci východního rozšíření Evropské unie. V řadě států pak byl rokem volebním, jenom volby do parlamentu (resp. jeho dolní komory) se konaly v patnácti zemích kontinentu. Ve středoevropském regionu proběhly parlamentní volby ve třech kandidátských zemích (České republice, Maďarsku, na Slovensku) a ve dvou členských zemích EU (Německu a Rakousku).
Sborník vybírá z pěti zemí středoevropského regionu tři, přičemž se věnuje jak státům kandidátským – ČR a Slovensku, tak členskému Rakousku.
Texty autorů popisují pojetí evropské otázky v programech kandidujících subjektů a pokoušejí se také zachytit její využití ve volební kampani. Závěrečná studie srovnává a shrnuje poznatky získané v jednotlivých zemích a snaží se identifikovat, co je společné a co je rozdílné ve významu a pojetí evropské otázky v jednotlivých zemích.

  • Nakladatel:
    Mezinárodní politologický ústa
  • ISBN:
    80-210-3212-X, EAN:
    9788021032125
  • Popis: 1× kniha, brožovaná, 146 stran, 12,5 × 20 cm, česky
  • Rozměry: 12,5 × 20 cm
  • Rok vydání:
    2003

Cena v obchodě: 369

Jak užitečná byla tato kniha?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tuto knihu.