Autor a jeho archiv

0
(0)

Sborník Literární archiv PNP č. 44 nabízí nové pohledy na práci s uměleckým textem.
Jednotlivé studie zde uveřejněné sledují autorské postupy od prvotního nápadu přes sběr materiálu až po samotný proces psaní. V centru zájmu je fáze příprav a zrodu uměleckého textu.
První část sborníku obsahuje sedm statí. Například příspěvek Michaela Wögebauera, nazvaný "Možná Ovid jen básnil. Avšak já prozaik mluvím pravdu" se věnuje analýze zápisků pražského estetika Augusta Gottlieba Meißnera, Karel Kolařík se ve své studii zabývá osobním archivem Jiřího Karáska ze Lvovic a komentuje jeho příležitostné básně vepsané do knih a na novinové výstřižky.
Ve druhé části sborníku jsou zveřejněny čtyři studie, které zazněly na textologickém kolokviu, který uspořádal Památník národního písemnictví spolu s Ústavem pro českou literaturu AV ČR v roce 2011. Najdeme zde text jako "Varianty Gellnerovy komedie Přístav manželství jako rozcestník jeho tvorby" od Lucie Peisertové nebo práci Marka Přibil "Milenku jsem neměl žádnou. K jednomu specifickému případu variantnosti v Máchově díle", která se věnuje K. H. Máchovi.
Sborník je určen nejen literárním vědcům a historikům, ale všem zájemcům o danou tematiku.

  • Nakladatel:
    Památník národního písemnictví
  • Popis: 1× kniha, brožovaná, 290 stran, 15 × 22,5 cm, česky
  • Rozměry: 15 × 22,5 cm
  • Rok vydání:
    2012

Cena v obchodě: 314

Jak užitečná byla tato kniha?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tuto knihu.