Moravské hudební rody/Zajímavé osudy zapomenutých

0
(0)

Moravské hudební rody
Je to už dávno, co ostravská televize vysílala tehdy velmi populární pořád MŮJ TÁTA BYL, v němž se dokazovala dědičnost talentu, i předávání tajemství šikovných rukou a zkušeností z generace na generaci. A tak mě napadlo – s kolika takovými příklady se setkáme v uměleckém světě! Talent, to cosi zvláštního, nepostihnutelného, zaskví se někdy jen v jedné generaci, jindy přechází z dědů na vnuky, aby se pak třeba zase úplně rozplynul – je vzácný jako šafrán, prý ho stačí jen deset procent, ostatních devadesát musí být tvrdá práce.
Námět mě zaujal, a posléze jsem takovýto jakýsi „hudební seriál“ nabídla brněnskému Večerníku, kde paní redaktorka potřebovala něco, co vydrží celý rok: vycházel pak každý pátek od 6. 3. 1987 do 22. 2. 1988. V roce 2005 jej vysílal brněnský rozhlas s některými aktuálnějšími dodatky a samozřejmě s hudebními ukázkami, které výstižně dokreslovaly umělecká působení uváděných osobností. Stejný pořad převzala v letech 2006-2007 stanice Vltava, a v roce 2013 byl opět reprizován brněnskou rozhlasovou stanicí.
Podívejme se tedy do světa muzikantů – moravských muzikantů, a to ať rodem nebo působením, protože tak jako mnozí z Moravy odešli jinam, tak byli i četní, kteří na Moravě našli svůj druhý domov, pro ni žili a pracovali. Možná mnohá jména, která se zde objeví, jsou už pozapomenuta, vždyť saháme nejen do minulého, ale už i předminulého století; všem těm pak, kteří by se cítili býti opomenuti, se předem omlouvám.
Věra Lejsková

Zajímavé osudy zapomenutých
Zajímat se o osudy slavných, neboli jak se dnes říká „mediálně zajímavých osobností“, je v současné době neobyčejně módní záležitostí. Založily si na tom svou existenci přečetné časopisy, ba už i noviny, osudy slavných tvoří podstatnou část vysílání v televizi. Přece je to tak až dráždivé dovídat se kde kdo s kým, kde kdo a jak bydlí, kolik za svou činnost pobírá a jak svého jmění užívá.
To mě přivedlo na myšlenku poohlédnut se po nějakých těch „klípcích“ u známých lidí v minulosti, o nichž mnohdy už dnes ani nikdo neví, že existovali (však ono to ty dnešní celebrity za nějaký rok také postihne!), kteří však byli ve své době tak významní, že se o nich zmiňují slovníky. Samozřejmě, že mě zajímají především osudy hudebníků.
Tento „seriál“ byl už přímo zamýšlen pro rozhlasové vysílání, proto takový, trochu důvěrný vypravěčský tón.
Věra Lejsková

  • Nakladatel:
    Šimon Ryšavý
  • ISBN:
    80-7354-129-7, EAN:
    9788073541293
  • Ilustrace: Vašíček, Vladimír
  • Popis: 2× kniha, brožovaná, 160 stran, 14,8 × 21 cm, česky
  • Rozměry: 14,8 × 21 cm
  • Rok vydání:
    2014 (1. vydání)

Cena v obchodě: 179

Jak užitečná byla tato kniha?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tuto knihu.