Istanbul a egejské pobřeží

0
(0)

Istanbul je jedno z nejpodivuhodnějších měst světa. Část jeho kouzla spočívá v poloze – Istanbul je jediné město, které se rozkládá na dvou kontinentech. Tak jako se tady mísí vody Černého a Egejského moře, tak se zde míchá i Západ a Východ. Istanbul je také jediným městem, které bylo centrem jak křesťanské, tak islámské říše. Jako Konstantinopol byl po více než 1000 let jedním z center křesťanstva, jako Istanbul sídlem osmanských sultánů.
Hlavní turistická lákadla jsou koncentrována v srdci starého Istanbulu. Po celá staletí bylo město otevřené vlivům ze Západu i z Východu a toto prolínání idejí pomohlo vytvořit jednu z nejbarvitějších, nejpodmanivějších a také nejpohostinnějších kultur na světě. Není ani evropská, ani orientální, ale je nenapodobitelná, prostě jedinečně istanbulská.
Egejské pobřeží Turecka nabízí kombinaci přírodních krás a historie. Kdysi patřilo k nejzalidněnějším částem antického světa s celou řadou známých měst: Trojou, městem Iliady a Odyssey, Smyrnou (dnešním Izmirem), rodištěm Homéra. Sardy byly domovem bohatého krále Kroisa, v Efesu kázal evangelium svatý Pavel, Halikarnas byl zase rodištěm historika Herodota. Jsou zde také pozůstatky dvou ze sedmi divů světa, a to Artemidina chrámu v Efesu a Mauzolea v Halikarnasu. Mezi historickými místy je rozeseto množství krásných pláží a půvabných rybářských vesniček.
Nejvýraznější siluety Istanbulu: Palác Topkapi, Modrá mešita, chrám Hagia Sofia či Galatská věž.
Tipy: Projeďte se lodí po Bosporu, prozkoumejte uličky Velkého bazaru a poseďte u skleničky čaje v kavárně.
Poznejte místní kulturu, ve které se míchá i Západ a Východ.
Praktické rady: kde se ubytovat, najíst a jak cestovat.

  • Nakladatel:
    Lingea
  • ISBN:
    978-80-7508-134-6, EAN:
    9788075081346
  • Popis: 1× kniha, brožovaná, 144 stran, 10,5 × 14,5 cm, česky
  • Rozměry: 10,5 × 14,5 cm
  • Rok vydání:
    2015

Cena v obchodě: 206

Jak užitečná byla tato kniha?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tuto knihu.