Rok Patrika

0
(0)

Novela je prvotinou autorky Kláry Bártové. Inženýrka ekonomie a matka tříleté dcery vypráví bez obalu svůj vlastní příběh. S nadhledem a vtipnými momenty je možné prožít jeden velmi důležitý rok v životě hlavní hrdinky s ní. Příběh, který poučí, varuje, motivuje i pobaví.
Domácí násilí je ožehavé téma, které se týká všech společenských vrstev. Cílem knihy je ukázat, že nikdo by se neměl v podobné situaci stydět, bát se ostudy nebo čehokoliv jiného. Je důležité nečekat, že se stane zázrak a situace se zlepší, ale okamžitě požádat o pomoc. Není v pořádku nechat si ubližovat. Takový násilník se nikdy nezmění.

Hlavní hrdinkou je jednatřicetiletá Alice, doktorandka, milá a sympatická holka z dobré rodiny. Najít solidního muže po třicítce pro emancipovanou ženu, co není chodící reklama Barbie, není tak úplně snadné. Biologické hodiny to ale nezajímá. Když se zjeví pohledný, charismatický a vychytralý "sňatkový podvodník" Patrik, zem se zachvěje. Alice se zamiluje a nevidí, neslyší. Chce svůj sen, pevný vztah, svatbu, dítě, domek se zlatým retrívrem a bílým plaňkovým plotem. Sen je sen, probudíš se, je den. Alici čeká tvrdý pád na zem. Patrik ji fikaně obere o veškeré peníze, manipuluje s ní a využívá, jak ho jen napadne. Dostaví se fyzické i psychické násilí a místy jde dokonce o holý život. O život Alice i nenarozeného dítěte. Patrik skončí náhle za mřížemi pro celou řadu drobných finančních podvodů, ale ani to není pro cílevědomou a odhodlanou Alici důvod přestat bojovat za úplnou rodinu a nápravu svého vyvoleného. Přichází amnestie a procitnutí. Alice pochopí, že tuhle bitvu nevyhraje až tehdy, kdy v náručí s třítýdenním miminkem sleduje Patrika, který chladnokrevně odchází za jinou "bohatou nevěstou". Alice zůstala sama, zlomená, fyzicky i psychicky vyčerpaná, bez peněz i naděje na budoucnost zalitou sluncem. Bod zlomu, dalo by se říct. Alice je matkou, a to ji dává velikou sílu prát se s osudem. Znovu se postaví na své nohy a zdá se, že trpká zkušenost ji udělala ještě lepší….

Rok Patrika není žádná přeslazená červená knihovna, jak by se mohlo na první pohled zdát. Naopak. Je to skutečný příběh o skutečném životě. Cílovou skupinou jsou ženy 25 +, ale díky nadsázce a humorným pasážím se líbí i mužům.

  • Nakladatel:
    Bártová Klára
  • ISBN:
    978-80-260-8721-2 , EAN:
    9788026087212
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 240 stran, 15 × 21,5 cm, česky
  • Rozměry: 15 × 21,5 cm
  • Rok vydání:
    2015 (1. vydání)

Cena v obchodě: 189

Jak užitečná byla tato kniha?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tuto knihu.