Primoimplantace totální náhrady kolenního kloubu

0
(0)

Monografie Primoimplantace totální náhrady kolenního kloubu je určena zejména ortopedům, chirurgům a dalším lékařům, kteří se ve své praxi setkávají s pacienty před plánovanou náhradou kolenního kloubu nebo po ní. Jejím cílem je výrazně snížit patelární komplikace po aloplastice kolenního kloubu totální endoprotézou bez náhrady čéšky s optimálním, tj. individuálním nastavením rotace femorální i tibiální komponenty endoprotézy, a tím minimalizovat počet pacientů vyžadujících reoperaci. Jedná se o multidisciplinární projekt řešený Klinikou zobrazovacích metod FN a LF UK v Plzni (měření rotačního postavení obou komponent endoprotézy na CT), dále Fakultou aplikovaných věd ZČU se zaměřením na studium a modelování biomechaniky kolenního kloubu na počítačovém modelu a Klinikou ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí FN a LF UK v Plzni s cílem optimalizovat operační postup. Kniha se skládá z 11 kapitol. V první kapitole je zpracována morfologická studie kapsulárních struktur kolenního kloubu. Přínosem této studie je znázornění průběhu hluboké porce vnitřního postranního vazu ve vztahu k mediálnímu menisku. Operatérovi umožní orientovat se v této oblasti a vyhnout se během operace poškození vnitřního postranního vazu.

V druhé kapitole zabývající se biomechanikou kolenního kloubu je vypracována metodika matematického a počítačového modelování kolenní kloubní náhrady. Kromě jiného byla provedena napěťová analýza čéšky pro různě nastavené počáteční úhly (Q úhel, condylar twist angle). Pro operatéra je důležité zjištění, že při malrotaci femorální komponenty dochází k výraznému rozložení napjatostních poměrů v oblasti femoropatelárního kloubu, které jsou příčinou patelárních obtíží.
Zobrazovací metody, jež jsou náplní třetí kapitoly, zdůrazňují standardizaci radiologického vyšetření. Pro předoperační plánování a pooperační kontroly je velkým přínosem digitální skiagrafie, využití počítačové tomografie před- i pooperačně pro zjištění condylar twist angle. Před aloplastikou by měl operatér na vertikálně nastaveném velkém monitoru po fúzi obrázků zjistit mechanickou osu celé dolní končetiny, valgus úhel, morfologické tvarové odchylky, velikost resekce kloubních ploch a znát další skutečnosti o kvalitě kosti a předchozích operacích. Radiolog by rovněž měl znát metodu měření condylar twist angle na počítačové tomografii pro možnost kontroly jeho nastavení při patelárních potížích.
Ve čtvrté kapitole jsou popsány doporučené postupy při primoimplantaci kolenního kloubu. Autoři mají zkušenosti s aplikací více než 5 000 aloplastik kolenního kloubu za posledních 10 let. Tato kapitola obsahuje velké množství barevných peroperačních obrázků s příslušnou legendou. Navrhovaný operační postup umožní operatérovi vyhnout se různým chybám a omylům a snížit riziko komplikací.
V páté kapitole jsou zpracovány aloplastiky u poúrazové gonartrózy, které mají svoje specifika. Autor na ně upozorňuje a navrhuje jejich řešení. Připomíná, že provádět aloplastiku u poúrazové gonartrózy je často obtížnější a je spojeno s vyšším rizikem komplikací.
V šesté kapitole, která se zabývá aloplastikou kolena u těžce změněného valgózně deformovaného kloubu, navrhuje autor anterolaterální přístup ke kolennímu kloubu. V kapitole je tento přístup podrobně popsán a jsou uvedeny jeho výhody a nevýhody. Je zhodnocen soubor pacientů s fixovanou valgozitou po aloplastice kolenního kloubu s použitím anterolaterálního přístupu.
V sedmé kapitole je uveden raritní příklad aloplastiky kolenního kloubu při achondroplazii s valgózním postavením kolenního kloubu. Je upozorněno na techniku provedení operace s přihlédnutím k délce operované končetiny pacientky.
Revmatoidní artritida spojená s aloplastikou kolenního kloubu je předmětem osmé kapitoly. Autoři popisují zvláštnosti aloplastiky u pacientů s revmatoidní artritidou, předoperační přípravu, samotnou operaci, operační techniku a pořadí aloplastik jednotlivých kloubů. Upozorňují na nutnost spolupráce s revmatologem při úpravě medikace před operací.
V následující deváté kapitole se operatér seznámí s možností počítačové navigace a zhotovením specifických instrumentů u aloplastiky kolena. Autor stanovil indikace k těmto metodám, popsal své vlastní zkušenosti, uvedl výhody a nevýhody při jejich použití.
V desáté kapitole je shrnut postup při vyšetření pacienta před aplikací revizní endoprotézy. Poslední, jedenáctá kapitola se zabývá rehabilitací kolenního kloubu před primoimplantací a po primoimplantaci aloplastiky. Je zdůrazněn aktivní přístup pacienta, intenzivní a včasná rehabilitace.

  • Nakladatel:
    Axonite
  • ISBN:
    978-80-88046-06-6, EAN:
    9788088046066
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 144 stran, 18 × 25,5 cm, česky
  • Rozměry: 18 × 25,5 cm
  • Rok vydání:
    2016 (1. vydání)

Cena v obchodě: 197

Jak užitečná byla tato kniha?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tuto knihu.