Historie-Otázky-Problémy 2/2011

0
(0)

Aktuální číslo časopisu Historie – Otázky – Problémy je věnováno medievistické tematice, zejména období vlády lucemburské dynastie.
Podnětem k volbě tohoto zaměření bylo výročí nástupu Jana Lucemburského na český trůn (1310), jeho první kroky na české a moravské půdě (vydání inauguračních diplomů 1311) a vůbec snaha přinést některé nové náměty k zamyšlení nad osobností krále, jehož role v českých dějinách je vnímána poněkud ambivalentně. Studie volně navazují na výstavu s názvem Královský sňatek, jež se zaměřila na svatbu Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny z pohledu kulturního zázemí, které oba protagonisty obklopovalo a jež spoluvytvářelo první léta mladého panovníka. Mimo příspěvky věnované králi Janovi přináší časopis i studie pojednávající o jeho nástupcích, Karlu a Zikmundovi Lucemburském. Svazek zahrnuje práce českých renomovaných i začínajících badatelů, ale také autorů zahraničních (původem ze Slovenska, Maďarska a Lucemburska). Konkrétně se příspěvky dotýkají především problematiky královských sňatků, respektive osudů žen spjatých s lucemburským rodem, projevů zbožnosti ve vládnoucích kruzích a dále osobností zalidňujících lucemburskou dobu, ať už to byl karlštejnský notář nebo koncilní legát. Horizont českého bádání rozšiřuje studie o vztazích mezi Francií a Svatou říší či rozbor vnějšího pohledu na zápas o lucemburské dědictví.
Obsah časopisu doplňují četné reference o novější odborné literatuře především z medievistické oblasti (reflektující práce německé, polské i rumunské) a přehled diplomních prací Ústavu českých dějin FF UK z let 2001–2010 věnovaných středověké tematice.

  • Nakladatel:
    Filozofická fakulta UK v Praze
  • Popis: 1× kniha, brožovaná, 256 stran, 16,5 × 24 cm, česky
  • Rozměry: 16,5 × 24 cm
  • Rok vydání:
    2013

Cena v obchodě: 253

Jak užitečná byla tato kniha?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tuto knihu.