Jakub spí (vlastně román)

0
(0)

Klaus Merz dozrál během několika desetiletí – bariéru nezájmu prolomila až útlá próza s autobiografickými rysy Jakub spí, která se svou vypjatou emotivností a autorovým stylistickým mistrovstvím stala mezinárodním bestsellerem (jen v německy mluvících zemích vyšlo během jediného roku pět vydání). Román je bravurním dílem literární epochy, pro které se od sedmdesátých let v západních literaturách vžilo označení "nová subjektivita" nebo také "nová niternost". Ta zachycuje svět výhradně prizmatem jedince, jeho privátním pohledem a zakotvení ve společenském kontextu dokládá neotřelým subjektivním pohledem na dobovou situaci, kterou tímto postupem zintimňuje. Český čtenář bude znát hlavně Petera Handkeho či i u nás velmi populárního Thomase Bernharda.

recenze: "Útlá knížka s hutným obsahem, sevřená, vřelá, pokorná – plná tichého štěstí i tiché bolesti. Jedním slovem: poetický klenot." (Markus Werner)

Tento rozsahem nevelký román nadchl čtenáře i kritiku a byl vyznamenán Literární cenou Hermanna Hesseho. Merz v poetických obrazech s nepřehlédnutelnými autobiografickými rysy vypráví příběh jedné švýcarské rodiny v padesátých letech minulého století, kterou poznamenala ztráta syna, nepřeživšího vinou lékaře porod. "Tato kniha je malým zázrakem". (Gunhild Kübler v slavnostním projevu k udělení Literární ceny Hermanna Hesseho)

  • Nakladatel:
    Archa
  • ISBN:
    978-80-901926-7-6, EAN:
    9788090192676
  • Originál:
    Jakob schläft. Eigentlich ein Roman
  • Překlad: Tvrdík, Milan
  • Popis: 1× kniha, brožovaná, 60 stran, 10,5 × 17,5 cm, česky
  • Rozměry: 10,5 × 17,5 cm
  • Rok vydání:
    2009

Cena v obchodě: 99

Jak užitečná byla tato kniha?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tuto knihu.