Století Zdeňka Buriana

0
(0)

Kvalitně provedená kniha s množstvím barevných reprodukcí seznamuje s životem a dílem jednoho z nejznámějších českých výtvraníků a ilustrátorů. Snaží-li se název přítomné knihy upozornit čtenáře na to, jak dlouhá léta nás obrazy a ilustrace malíře Zdeňka Buriana (11.2.1905- 1.7.1981) doprovázejí, souvisí s tím nedílně také jeho výtvarný i skutečný svět.
Na jedné straně už od chlapeckého věku podnikal nejen skutečné výpravy do nitra vrchu Kotouče s nálezy, oživující jeho představy o životě v pravěku, které mnohem později tak mistrně ztvárnil a od nichž se pak vydal ve své tvorbě, a to zejména ilustrační, za dalšími a dalšími dobrodružstvími mezi indiány i k jiným přírodním etnikům, na široširé mořské pláně, do hor nebo do pralesů i pouští, za příběhy zvířat, ale také dávných či soudobých hrdinů bez rozdílu věku. Vždyť oněch čtrnáct tisíc ilustrací, které vytvořil, neponechává v dobrodružné beletrii ani v populárně naučné literatuře o pravěku co do významu snad jediné bílé místo!
Na straně druhé však bezprostřední reálný svět, který umělce obklopoval, nebyl k němu nikterak shovívavý a třebaže jeho výtvarné nadání, poučenost, stejně jako nesmírná píle volaly už od studií na pražské Akademii po opaku, narážel dlouhá léta na nejrůznější životní překážky.
Nejen o tom všem, ale také o celém minulém století a jeho kultuře obecněji, o trampingu a kamarádech trampech vypravuje tato kniha, věnovaná tak mimořádnému umělci a jeho dílu.

  • Nakladatel:
    Knižní klub
  • ISBN:
    80-242-1318-4, EAN:
    9788024213187
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 120 stran, 21 × 29 cm, česky
  • Rozměry: 21 × 29 cm
  • Rok vydání:
    2004 (1. vydání)

Cena v obchodě: 359

Jak užitečná byla tato kniha?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tuto knihu.