Securitas Imperii 22 (01/2013)

0
(0)

Dvaadvacáté číslo Securitas Imperii v úvodní studii Február 1948 zo slovenskej perspektívy od Róberta Letze připomíná 65. výročí komunistického převratu v Československu. Popřevratovou situaci přibližuje studie Václavy Jandečkové o rozsáhlé činnosti skupiny převaděčů z Domažlicka, kteří organizovali útěky na Západ.
Mezinárodní kontext protikomunistického odboje v zahraničí je zachycen ve studii Martina Nekoly CDUCE – Exilová křesťansko-demokratická internacionála ve studené válce.
V první části dvoudílné studie Dlouhá cesta do lesů představuje David Svoboda vývoj ukrajinského nacionalistického hnutí od konce první světové války do roku 1941.
Další stránky přináší editované dokumenty Jana Cholínského k opozici proti zahraniční politice československé exilové vlády v době druhé světové války a Pavla Žáčka o reakci sovětské a československé rozvědky na změnu americké zahraniční politiky v 80. letech.
Rozhovor s americkým historikem Markem Kramerem je zaměřen na problematiku počátku, konce a výzkumu studené války.
Do nové diskusní rubriky přispěli Václav Veber polemikou s textem Vítězslava Sommera o problematice protikomunistického odboje, Michal Janata komentářem ke knize Náměstí Krasnoarmějců 2 s aktuálním přesahem do současnosti a Martin Tichý s Věrou Hradečnou úvahami nad sondou Lubomíra Vejražky do osudů rodin politických vězňů.

  • Nakladatel:
    Ústav pro studium totalitních
  • Popis: 1× kniha, brožovaná, 310 stran, 16 × 23 cm, česky
  • Rozměry: 16 × 23 cm
  • Rok vydání:
    2013 (1. vydání)

Cena v obchodě: 81

Jak užitečná byla tato kniha?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tuto knihu.