Křišťálová noc

0
(0)

Dne 7. listopadu 1938 přišel na německé velvyslanectví v Paříži mladý Žid, rozzuřený a zoufalý kvůli vyhnání své rodiny z Německa, a pětkrát vystřelil na mladého diplomata. Tři dny poté diplomat zemřel a Německo zachvátilo obratně dirigované protižidovské násilí. V časných hodinách 10. listopadu propukly ve městech, městečkách a vesnicích Třetí říše orgie koordinovaného ničení. Důsledky tohoto strašlivého výbuchu byly pro trýzněné německé Židy katastrofální.
Během Křišťálové noci – noci rozbitého skla – bylo za jedinou noc zničeno víc než tisíc synagog, vypleněny desítky tisíc židovských obchodů a bytů a přes třicet tisíc židovských mužů bylo zatčeno a umístěno do koncentračních táborů. Tato noc znamenala začátek systematického vyhlazování národa, jehož kořeny se v Německu táhly až k dobám starověkého Říma, a byla strašlivou předzvěstí holocaustu, který přišel po ní.
O žádném jiném útoku na Židy za druhé světové války nenapsali tehdejší pozorovatelé tolik zpráv. Na základě osobní korespondence s více než padesáti očitými svědky a živých novinářských a diplomatických zpráv vytvořil vynikající historik Martin Gilbert pečlivě probádaný a naprosto nesmlouvavý popis noci, která předznamenala nadcházející strašnou válku, dala část podoby druhé polovině dvacátého století a nepřestává nás znepokojovat ani po sedmdesáti letech.

  • Nakladatel:
    BB art
  • ISBN:
    978-80-7381-028-3, EAN:
    9788073810283
  • Originál:
    Kristallnacht
  • Překlad: Šustrová, Petruška
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 286 stran, 15 × 21 cm, česky
  • Rozměry: 15 × 21 cm
  • Rok vydání:
    2007 (1. vydání)

Cena v obchodě: 161

Jak užitečná byla tato kniha?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tuto knihu.