Protimluv 1-2/2016

0
(0)

Dvojčíslo literárně-kulturní revue otevírá oddíl nazvaný Pasečný žár básníka Petra Čermáčka, v němž autor svébytně pracuje s motivy ptačího světa a zaujme také jedinečnou lyrickou zkratkou vyjádřenou třeba v místopisu městeček jako Níhov a Libavá. Texty silně spjaté s krajinou dominují úvodní části revue – osobní, nostalgickou vzpomínku na zaniklý důl poblíž ostravské haldy v části zvané Heřmanice publikuje Marek Piętoň. Svůj razantní, jednak posměvačný i kritický, žalostný i nadějný pohled na slezskou i moravskou krajinu a její lidi, z kopce Vartovňa u Frýdku-Místku uveřejňuje básník Petr Motýl. Pokračuje pravidelná rubrika nazvaná Na šancích, „výkupna poezie“ spravovaná básníky Jakubem Chrobákem a Boženou Správcovou.
Slovinský autor Borut Golob vtipně píše o nezaměstnanosti v úryvku z románu Raclette v překladu Aleše Kozára: „Nezaměstnaným lidem je všechno jasné. Sedí na prdeli a přesně vědí, jak by bylo třeba uspořádat svět. Zaměstnaní lidé se snaží uspořádat svět v oblasti rovníku. Nezaměstnaní si ho sobecky snaží uspořádat doma.“ Text významného ukrajinského básníka i prozaika Ivana Drače V království Jeho Psího Veličenstva poskytla překladatelka Alena Morávková.
Že Ostrava byla město, na jehož tváři se silně podepsala židovská komunita, dokládají nejen stavby v Dolní oblasti Vítkovice, dnes národní kulturní památce, ale také četné architektonické realizace Ernsta Kornera, o němž napsal pro Protimluv článek historik a teoretik architektury Martin Strakoš. Celý blok je doplněn esejem na téma holokaustu ve filmu Saulův syn od Martina Skýpaly a nekrologem za spisovatelem Aharonem Megedem. Vzdáleně k tomuto tématu určitě patří i recenze na knihu Daniela Baránka o židech na Frýdecku a Místecku z pera Čestmíra Pelikána.
Výtvarný blok patří souboru fotografií pořízených na ostravské ulici Spodní od Zuzany Šrámkové, abstraktně laděným snímkům Vladimíra Šulce nebo záznamům „pobývání ve snu“ od Petry Vlčkové. Svůj cyklus vzpomínkových obrazů na místa jako Antibes, Soho, Passy, Kurfürstendam aj. uveřejňuje malíř Eduard Halberštát. Abstraktně laděné práce podtrhují nejen barevnou přílohu časopisu, ale také titulní stránku nového vydání a volně vložené přílohy Otřesová sloj Vladimír, kapitol z románu Ladislava Vrchovského, jehož děj se odehrává v hornickém prostředí.
Samostatná příloha časopisu: Otřesová sloj Vladimír, autor Vrchovský Ladislav

  • Nakladatel:
    Protimluv
  • Popis: 1× kniha, brožovaná, 128 stran, 21,5 × 28,5 cm, česky
  • Rozměry: 21,5 × 28,5 cm
  • Rok vydání:
    2016 (1. vydání)

Cena v obchodě:

Jak užitečná byla tato kniha?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tuto knihu.