Josef Váchal / Kniha vzpomínek

0
(0)

Josef Váchal / Kniha vzpomínek soustřeďuje fotografie, doklady a archiválie dokumentující život umělce. Z větší části jde o méně známé či dosud nepublikované materiály. Je působivou koláží zachycující atmosféru Váchalových vzpomínek.
Přináší zároveň řadu nových informací z umělcova osobního života, jeho blízkých i přátel, dohledaných v pozůstalostech ve státních institucích i soukromých sbírkách, dále v matrikách a policejních přihláškách a v neposlední řadě také záznamech rozhovorů s Josefem Váchalem a Marií Bajerovou pro Československý a Český rozhlas.
Je inspirována torzem umělcova sešitu založeného roku 1905, do něhož si vlepoval ústřižky korespondence, fotografie, navštívenky, výstřižky, kresbičky, básně a další materiály z let 1900–1911. Váchal mu dal dvojitý název: „Denník 1905 / Kniha vzpomínek“.
Autorka Hana Klínková nejprve ve vstupním oddílu této knihy přehledně přibližuje všechny důležité etapy umělcova života, přičemž se zabývá velice pozorně rodinnými kořeny a přátelskými pouty, která spoluovlivňovala vedle jeho dvou životních partnerek Váchalův osobní i výtvarný život. Dále Klínková klade důraz i na důslednou archivní dokumentaci – kromě přesné evidence uložení vyobrazených snímků a archiválií, soupisu literatury a pramenů připravila vůbec poprvé pro takto koncipovanou publikaci velmi cenný komentovaný jmenný rejstřík, „odhalující identitu“ mnoha Váchalových souputníků, jenž společně s anglickým resumé knihu uzavírá.

  • Nakladatel:
    Arbor vitae
  • ISBN:
    978-80-7467-105-0, EAN:
    9788074671050
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 376 stran, 23 × 28,2 cm, česky
  • Rozměry: 23 × 28,2 cm
  • Rok vydání:
    2016 (1. vydání)

Cena v obchodě: 351

Jak užitečná byla tato kniha?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tuto knihu.