Za víru, vládce a vlast

0
(0)

Podrobná encyklopedie nejvýznamnějších ruských a sovětských vojenských velitelů známého historika Jiřího Fidlera přináší medailony všech maršálů, kteří během posledních tří století v Rusku a Sovětském svazu této hodnosti dosáhli.
Celkový počet ruských a sovětských maršálů (a ekvivalentních hodností v námořnictvu) se blíží dvěma stovkám. Každá osoba měla svůj specifický osud, velmi mnoho z nich bylo oslavováno za života i po smrti, na mnoho z nich bylo zapomenuto, někteří byli proskribováni, posláni v době carské vlády do vyhnanství nebo popraveni (v Sovětském svazu), na několik osob se nevzpomíná v dobrém dodnes. Celkem po třech maršálech byla pojmenována vyznamenání – Řád Suvorova a Řád Kutuzova v Sovětském svazu, Řád Žukova v Ruské federaci.
Autor zvolil název "Za víru, vládce a vlast" jako volnější překlad původní ruské vojenské devisy "Za Boga, za cara i rodinu". Význam původního ruského hesla je jasný, pro komunistické období bylo bohem učení marxismu-leninismu, vládcem konkrétní generální tajemník a vlast zůstávala neměnnou. Proto stejně jako v ruském, tak i sovětském vojenství měla (a nově má) tato devisa obecnou platnost.

  • Nakladatel:
    Jota
  • ISBN:
    80-7217-354-5, EAN:
    9788072173549
  • Popis: 1× kniha, vázaná, 292 stran, 13 × 20,5 cm, česky
  • Rozměry: 13 × 20,5 cm
  • Rok vydání:
    2005 (1. vydání)

Cena v obchodě: 253

Jak užitečná byla tato kniha?

Kliknutím na hvězdičku ohodnotíte!

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hlasy! Buďte první, kdo ohodnotí tuto knihu.